Vurderer du Tesla? – Hva er verditapet?

Tesla er kanskje en av de mest smakfulle bilene som noen gang er lansert. De ser utsom konger på veiene, komforten er helt upåklagelig og teknologien er førsteklasses. Norge er et av stedene i verden med fleste Tesla. Grunnen til det er at den norske stat har lagt til rette for at det både er økonomisk og praktisk å kjøpe el-bil.

De økonomiske fordelene og den praktiske biten som å få lov til å kjøre i kollektivfeltet gjorde det veldig lett for nordmenn å kaste seg på Tesla­bølgen. Selv om det ikke finnes noen bekreftende tall så er det gjort undersøkelser som tyder på at leasing og lånefinansiering er måten nordmenn finansierer sin Tesla på. Noen har helt opp til 100 % lånefinansiering, dette gjør dem veldig sårbare for verditap når de skal selge bilen en gang. DNB har kjørt kampanje på billån sammen med Tesla hvor renten er på 0,25. Noe som er en rente som er mye lavere enn normen (10­20x større).

Biler har generelt et høyt verditap de første årene og så avtar verditapet noe. Det har til tider vært ekstremt høye verditap på elbiler grunnet at teknologien har kommet veldig langt på kort tid. Da har de tidlige modellene falt veldig i pris. Alle el-biler er jo ikke like og Tesla skiller seg ut fra de aller fleste konkurrenter.

Så hva er verditapet på en Tesla?

Det kommer helt an på hvilken modell du har valgt deg ut og om du kjøper den ny. Det har blitt rapportert høye verditap på de tidlige modellene, opp til 50% på kun 2 år. Ser man på Model X som er 1 år gamle så er det et verditap på rundt 4 %. Det varierer derfor veldig mye. Teknologien endrer seg hele tiden og nå ser det ut som at fordelene rundt el-biler kan forsvinne eller bli dårligere. Dette kan gjøre et eventuelt verditap på Tesla ennå høyere.

Hvis man leser på det norske elbilforumet så kommer det klart frem at de som har minst verditap er de som enten kjøper etter 2­3 år brukt eller de som selger bilen sin etter 1 år. Tesla har hatt et litt spesielt mønster når det kommer til bruktbiler, ettersom det har vært kø av mennesker som venter på bil. Dette har presset prisene opp i bruktmarkedet for enkelte modeller, men dette kan man ikke regne med.

Ekspertene mener at det vil skje svært lite i batterikapasitet teknologisk fremover som vil påvirke pris (men det kommer konkurrenter til litiumbatteriet). Det som kan påvirke prisen på Tesla fremover er etterspørselen. Tesla har vært omtrent alene om en el-bil i luksussegmentet. I 2018 så kom Jaguar på banen med sin I­PACE og det er forventet at de tradisjonelle merkene vil følge. Flere vil nok da se på flere muligheter enn bare Tesla som kan påvirke prisen i bruktmarkedet.

Oppsummert, dersom du ønsker å kjøpe en Tesla med minst mulig verditap så bør du kjøpe den brukt. Da har noen andre tatt det meste av verditapet. Hvis du ikke ønsker å kjøpe brukt så kan du forvente deg et veldig høyt verditap, men det kan også være svært lavt.