Elbil eller ladbar hybrid?

Stadig flere nordmenn stiller seg dette spørsmålet når de vurderer å gå til anskaffelse av en ny bil. Svaret ligger som regel i hvordan du primært skal bruke bilen. 

Bor du nær jobben og kjører mest korte turer, som for eksempel til og fra butikken, fotballtrening eller andre aktiviteter, kan en ladbar hybrid være løsningen. Med en ladbar hybrid, også kalt plug-in hybrid, kan du kjøre helt elektrisk i fem til syv mil, før den automatisk går over til fossilt drivstoff. På de nyeste modellene nærmer det seg nå 10 mil. Kjører du mer enn dette hver dag, så er elbil kanskje det beste alternativet for deg.

Norge ligger helt i verdenstoppen når det gjelder elbiler – du finner ikke flere elbiler i forhold til innbyggertallet i noe annet land i hele verden. Men selv om salget av elbiler har eksplodert de siste årene, er det først og fremst i byene hvor det selges flest elbiler. På landsbygda, hvor det ofte er lange avstander og ikke så mange ladestasjoner, er det fortsatt bensin- og dieselbiler som gjelder, og nå også ladbare hybrider.

Fordeler og ulemper med elbiler og ladbare hybrider

Det er selvfølgelig både fordeler og ulemper med både elbiler og ladbare hybrider. Skal du ha en elbil, må du ha muligheten til å lade den hjemme. Noe som for mange ikke er mulig, for eksempel hvis du bor i en blokk eller leiegård med gateparkering. Baserer du all lading på ladestasjoner langs veien, kan det bli en dyrere affære enn du kanskje hadde sett for deg. Det beste er å montere en egen elbillader, men elbiler kan også lades med vanlig stikkontakt. Da er det imidlertid viktig å ha en egen kurs. Det tar dessuten lengre tid å lade en elbil i en vanlig stikkontakt.

En annen ulempe med elbiler er at den oppgitte rekkevidden reduseres betraktelig om vinteren når gradestokken kryper godt under minus. Det kan derfor være vanskelig å beregne avstander. Men mange av dagens elbiler har en rekkevidde på rundt 500 kilometer, så det er ingen umulighet.

Ladbare hybrider bruker lite drivstoff

En stor fordel med ladbare hybrider er at du slipper å utsettes for rekkeviddeangst, da den automatisk går over på bensin når den elektriske rekkevidden er brukt opp. Dessuten kan du velge å spare strømmen til du kommer til tettbygde strøk og kjøre i hybridmodus i mellomtiden. Når du kjører i hybridmodus genererer den elektriske motoren strøm når du slipper gasspedalen i nedoverbakker og når du bremser. Denne strømmen brukes til å redusere drivstofforbruket, og flere ladbare hybrider bruker under 0,2 liter drivstoff per mil. I tillegg kan du altså lade den som en elbil, slik at du lader den helt opp.

Vanlige hybridbiler, altså de som ikke er plug-in hybrider og dermed ikke kan lades, fungerer på samme måte, men da har de bare strømmen som genereres under kjøring.

Stadig smartere styringssystemer i ladbare hybrider

De nyeste ladbare hybridene har smarte styringssystemer som bestemmer når den elektriske motoren og når forbrenningsmotoren skal brukes. Det kan være fartsgrenser eller type terreng du kjører i som avgjør. Summen er et lavere forbruk og mindre forurensning, da stadig mer og mer av den totale kjøredistansen kjøres elektrisk.

Infrastruktur på lading

En ting er sikkert, det må bygges ut mange flere ladestasjoner rundt omkring i landet, hvis elbil skal bli det foretrukne valget for samtlige nordmenn på sikt. Derfor vil nok både elbiler og ladbare hybrider være vanlige syn langs de norske veiene i mange år fremover fortsatt.o

Til syvende og sist er det politikerne som avgjør. Husk at det ikke er mange år siden norske myndigheter anbefalte bilister å kjøpe dieselbiler for å spare miljøet. Mange nordmenn fulgte oppfordringen, og det tar tid å bytte ut hele bilparken.

Når det er sagt, så pågår det også stadig en diskusjon om hvor miljøvennlige elbiler egentlig er, ettersom det kreves mye energi å produsere elbilbatterier. Noen mener du kan kjøre en dieselbil i 20 år og forurense mindre enn du gjør ved å utvikle et elbilbatteri, men den diskusjonen skal vi ikke ta her.

Uansett bør du tenke nøye gjennom det daglige behovet ditt for bilkjøring og infrastruktur på lading ved langkjøring før du bestemmer deg om det er en ren elbil eller en ladbar hybrid som er den beste løsningen for deg.

Brukte biler har lavere batterikapasitet

Markedet for brukte elbiler og ladbare hybrider vokser også voldsomt om dagen. Da er det imidlertid viktig å huske på at et batteri til en elektrisk motor er omtrent som batteriet på en mobiltelefon – det blir dårligere kapasitet med årene. Du bør derfor være forsiktig med å stole fullt og helt på den oppgitte rekkevidden når det gjelder bruktbiler.

En siste ting når det gjelder både elbiler og ladbare hybrider. Hold deg til fartsgrensen, så øker den elektriske rekkevidden. Tråkker du gassen i bånn på motorveien, reduseres rekkevidden betraktelig. Dessuten er det alltid en grei regel å holde seg innenfor lovverket, akkurat som når su stremer på nettet. Med en VPN-tjeneste kan du forresten streame lovlig på tvers av landegrenser. Her finner du beste VPN i Norge.