Velg et grønt og få det billigste billånet

Når det kommer til lån, er billån ofte et av de aller største lånene vi som privatpersoner typisk tar opp. Dette er selvsagt med unntak av boliglån, og er samtidig et av de mest vanlige lånene som nordmenn tar opp. Og i Norge ligger vi i tillegg i verdenstoppen når det kommer til antallet av miljøvennlige biler, og dette er blant annet fordi Norge har generelt gunstigere lån hvis man velger et grønt alternativ, sammenlignet med et billån til en tradisjonell diesel- eller bensinbil.

Når man skal kjøpe en bil er det sjelden at man kan gjøre dette kontant – særlig hvis man skal kjøpe en ny bil. Og her er det derfor mange som leter etter det billigste billån. Og det er akkurat dette initiativet om et grønnere billån kommer fra. For hvis man kan få et bedre og billigere lån til å kjøpe seg ny bil når man velger en mer miljøvennlig bil, er det rett og slett også større sjanse for at man velger å kjøpe det. Og dette initiativet har fungert som ønsket – fordi flere nordmenn kjøper i dag biler som lever opp til kriteriene for dette lånet.

Hva er egentlig et grønt billån?

Når man hører ordene grønt billån, er det rimelig lett å forestille seg hva det handler om, men hva er det helt konkret og hvilke kriterier skal man leve opp til? Når du velger et grønt billån, blir du rett og slett belønnet av staten for å ta et mer miljøvennlig lån. Man blir som kunde rett og slett satt i en situasjon der man får en bedre rente enn hvis man hadde kjøpt en vanlig bil. Men for at man skal få dette grønne lånet, skal pengene selvsagt gå til en bil som lever opp til noen spesielle kriterier, sånn at man har kontroll på at initiativet faktisk får det ønskede utfallet.

Disse kriteriene skal sørge for at pengene blir brukt til å kjøpe biler med nullutslipp, og derfor er med på å hjelpe regjeringen med å nå målet sitt innenfor miljøpolitikk. Men hva er egentlig disse kriteriene som bilene skal leve opp til? Noen synes de er for strenge, andre synes de ikke er strenge nok, men dette er de kriteriene som er på plass akkurat nå:

  • Biler med maks utslipp på 120g/km – uavhengig av om det er bensin, diesel med filter eller hybrid-varianter.
  • Elbiler
  • Etanolbil E85
  • Biler drevet på natur- og biogass

Det er et bredt spekter av biler som lever opp til disse kravene, fordi flere og flere produsenter legger i dag vekt på å produsere mer miljøvennlige alternativer, noe som er svært positivt i det hele tatt – ikke bare for de som vil kjøpe bil.