Så mye synker bilen din i verdi

Selv om bil er status og kanskje et av de største kjøpene man gjør, så faller bilen din i verdi veldig fort. Verditap er faktisk den største kostnaden med bil det første året. 12 måneder etter du har hentet ut en ny bil så kan du barbere bort 20 % av verdien. Deretter så går verdien bare nedover, hvor mye avhenger av stand og kjørelengde. I utgangspunktet så kan man regne med en nedgang 30-50% de første 5 årene. Det finnes utrolig mange som løser dette på kreative måter, noen bytter bil omtrent konstant for å slippe verditap og noen velger å lease bil i håp om å slippe verditap. Alle løsningene har svakheter og det er nesten ikke til å unngå å tape penger på bil.

Bilkjøp: Som å kaste tusenlappene ut av vinduet

Hvorfor faller bilen min i verdi?

Det er flere grunner til at en bil synker i verdi og hvor mye din bil synker i verdi avhenger av merke og modell. Hvis du har en bil i dag som er populær så vil denne bilen holde seg bedre i pris fordi det er flere potensielle kjøpere til den.  Hvis du har en mindre populær bil så kan du forvente deg at prisen på bilen vil gå raskere ned i verdi enn hvis du hadde hatt en populær bil.

Er det forskjell på el-bil og vanlig bil?

El-biler er fortsatt ganske nye og det er ikke mange års historikk man har på disse. I de første årene så var det enorme verditap fordi teknologien ble bedre på batterikapasitet. Det gjorde at de første el-bilene nå ikke er attraktive for de fleste.

Hva som vil skjer med prisen på brukte el-biler fremover er vanskelig å si, men det er en risiko for at teknologien kan bli ennå bedre. Dette kan presse prisene ytterligere ned, sammenlignet med en vanlig bil på diesel eller bensin.

Ekspertene virker å være delte på nettopp dette, men det blir bare gjetninger. Ingen vet helt hva som kan komme over de neste årene. Om man er opptatt av verdinedgang på bilen så er det kanskje verdt å se på noen brukte el-biler eller vente til man ser hvilken vei teknologien tar oss.

Les også: Lettere å velge biltype de neste årene

Hvordan unngå verditap?

Hvis du ønsker å unngå de store verditapene på bilkjøpene dine så er det én veldig effektiv måte å gjøre dette på. Hvis du kjøper en nyere bruktbil hvor mye av verditapet allerede er tatt, da begrenser du verditapet ditt mest mulig. Hvis du i tillegg velger en bil som generelt har lavt verditap og får denne til en god pris, da kan du nok puste lettet ut.

Dersom du ønsker å kjøre nybil så kan man redusere verditapet om man bytter nybil ofte. Dette vil av mange oppfattes som en tung løsning, men andre kan syntes at dette er en kjempe løsning.

Hvordan finner jeg ut hvor mye bilen min har falt i verdi?

Det er flere måter du kan sjekke ut hva bilen din er verdt, men den beste måten er å finne ut hva lignende biler selges for på Finn.no. Dette gir deg et godt utgangspunkt for å finne ut hvor mye bilen din har falt i verdi.