Du må tilbakebetale billånet minst like raskt som verditapet

Bil er virkelig ikke den beste investeringen du gjør, rent økonomisk. Selv om vi er helt klar over at en bil kan gi deg mye, som man kanskje verdsetter mer enn pengene. Hvis du kjøper en ny bil og har denne i 3 år så risikerer du at den har gått ned 30­-40% i verdi når du skal selge den. Dersom du kjøper en ny bil og ønsker å selge den dagen etter, da kan du regne av rundt 10% av verdien. Bil kan ikke kalles en investering, men heller en kostbar kostnad eller en vane.

Sjekk de billigste billånene her

Det mange ikke tenker på når de kjøper bil, er nemlig det at bilen går raskere ned i verdi enn man syntes selv. Derfor velger utrolig mange nordmenn å kjøpe bil med 100% finansiering. Det betyr at man ikke betaler noe innskudd ved kjøp, men man velger heller å finansiere igjennom et billån. Da betaler man bilen ned igjennom avdrag over gjerne noen år. Hvis man ikke betaler ned verditapet på bilen med avdragene så må man faktisk betale penger når bilen er solgt. Altså man skylder mer enn man fikk for bilen.

Man kan unngå dette på 3 måter:

  1. Ha 20 % i egenkapital når man kjøper bilen
  2. Justere avdragene så man ligger litt over stipulert verditap
  3. Betale bilen kontant

Dersom man sitter igjen med mer lån enn bilen er verdt så får man ikke solgt bilen. Banken sletter ikke sin pant før du har betalt ned lånet. Så enten så er du låst til den bilen du har til du klarer å få billånet i «vater» eller så må du skaffe penger fra andre plasser. Mange faller i fristelsen for å bruke forbrukslån for å dekke opp for verditapet, dette er en veldig kostbar løsning og bilen blir plutselig mye mer kostbar enn nødvendig.

Gjør en utregning på verditapet på bilen og finn ut hvor mye du må betale ekstra i måneden for å ikke bli låst til den. Dersom du vurderer å låne penger til bil men ikke ønsker risikoen med potensielle verditap, da bør du se på brukt biler som er rundt 3 år. Her er verditapet minimalt og med et normalt billån over 5 år vil det være et ok regnestykke.

Husk at forskjellige bilmerker og modeller kan ha forskjellig verditap. Før du kjøper bil, ta derfor deg ekstra tid til å gjøre undersøkelser på bilmodellen. Du kan også ringe et verksted for å sjekke om det er noen kjente problemer med en biltype. Jo mer attraktiv bil du har, desto lavere blir verditapet.

Ettersom boligprisene har steget betraktelig de siste årene så har flere valgt å bake billånet inn i bolig. Det veldig mange glemmer når de gjør dette, det er å justere opp de månedlige avdragene. Hvis du ikke gjør dette så kan bilen din bli rekord dyr. Banken setter opp avdraget minimalt automatisk og for å få betalt ned lånet korrekt så må du justere opp avdraget.

Den beste måten å sikre seg mot verditap på er å betale inn egenkapital (selv om du ikke trenger) eller betale inn ekstra hver måned. Husk også å ikke la deg friste av lave månedsbeløp og lang nedbetalingstid, det er garantert mer kostbart uansett verditap eller ikke.