Slik unngår du at billånet blir misligholdt

Finansbransjen er knallhard. Det er det noe som de fleste låntakere har fått med seg. Også de som søker lån for å kjøp seg bil. Hvis man først har fått innvilget et lån, så har man en sterk forpliktelse til å betale tilbake pengene. Bankene er ikke bare bestemt på å inndrive kravet. De har også norske lover å vise til hvis du av en eller annen grunn skulle ende opp i en situasjon hvor du ikke kan betale avdragene. Dette er forankret i Finansavtaleloven.

Allikevel er det en del låntakere som, av ulike grunner ender med å misligholde lånet sitt. I denne artikkelen skal jeg vise deg hvilke konkrete tiltak du kan gjøre for å unngå å ende i økonomisk trøbbel.

#1: Ikke lån mer enn du kan betjene

Dette er en leveregel som bør følge deg hele livet. Du skal ikke påta deg ansvar som du ikke er sikker på at du kan ta på deg. Et billån er en forpliktelse som sier at du skal betale avdrag hver eneste måned. Hvis månedsbudsjettet ditt ikke har rom til en ekstra 2000-4000 kroner i utgifter, så skal du droppe å ta opp et lån. Så enkelt er det.

#2: Ikke kjøp den dyreste bilen

Et tips som kanskje virker enkelt, men som veldig mange overser. En ny bil koster ufattelig mye penger. Og det sekundet den ruller ut av forhandlerens butikk, så synker den med minst 10 % i verdi. Det finnes noen gode argumenter for å kjøpe nye biler, men det er ingen økonomisk gevinst i å gjøre det. Hvis du sliter med økonomien, så vil jeg anbefale deg å kjøpe en betydelig billigere bil enn du hadde tenkt til i utgangspunktet.

#3: Vit at du også kan få billån til bruktbil

Mange er (feilaktig) av den oppfattelsen av at banker ikke gir billån på brukte biler. Dette stemmer ikke. I skrivende stund er det 10-15 banker som gir lån til bileiere. Hvis du teller med banker som tilbyr forbrukslån, så kan du i hvert fall doble dette antallet.

#4: Sett opp et budsjett

De aller fleste nordmenn vet hva et budsjett er, men de aller færreste bruker et. Det er alltid lurt å legge en oversikt over hvor man planlegger at pengene sine skal gå. Det som fungerer utmerket for et stort internasjonalt selskap vil også fungere utmerket for din egen økonomi. Og det er først når du har satt deg ned og skrevet ned alle månedlige kostnader at du finner ut om du egentlig har råd til noen ekstra tusenlapper i utgifter.

#5: Allerede i økonomisk knipe? Selg!

Hvis du ikke ser noen annen løsning enn å selge bilen, så er det egentlig det eneste alternativet du har igjen. Det å bli slått personlig konkurs har en rekke negative konsekvenser. Blant annet blir bilen tatt fra deg. Og du får lønnstrekk. Så du skal vite at det å beholde bilen ikke er noen reell mulighet uansett. Den vil uansett bli tvangssolgt (til en mye lavere pris enn det du selv klarer å selge den for på Finn).