Nei, du må ikke ha egenkapital til billånet 

Er du av den oppfatning om at du er nødt til å stille opp med sparegrisen dersom du skal få låne penger til bil i banken? Det er forståelig at mange tenker det, ettersom bankene var ganske strenge på den biten for en del år tilbake siden. I moderne tid, med en solid norsk økonomi i vekst, så er det langt mer overkommelige søkekrav. Nå kan du faktisk fullfinansiere et bilkjøp med et billån! 

Varierende krav om egenkapital 

Når det er sagt, så vil du helt klart komme best ut av det dersom du kan stille med egenkapital for billånet. Dette fordi du da vil få lavere rente hos banken, samtidig som du unngår å sitte igjen med mer lån enn hva bilen er verdt hvis du skulle selge bilen videre i fremtiden. Dette er et problem mange opplever når de ikke klarer å forutse verditapet og har fullfinansiert bilen ved billån. 

Det vanligste i “alle år” har vært at man må ha 35 prosent egenkapital dersom man skal få bankens laveste rente. Men en stadig økende konkurranse blant bankene om lånekundene har ført til at dette ikke nødvendigvis er noe krav lengre. Har man muligheten til å stille litt egenkapital, enten 15 eller 25 prosent eksempelvis, så vil dette kunne hjelpe deg. Men det er altså ikke noe krav – 100 prosent billån er også fullt mulig. 

Les også: Hvordan skal jeg finansiere bilen?

Sikkerhet i bilen vanlig ved billån 

Har man ikke egenkapital, og skal kjøpe en bil som koster et par hundre tusen eller mer, så anbefaler vi (og banken) at de tar sikkerhet i bilen. For din del betyr det at du får lavere rente på lånet, og for banken sin del betyr det at de reduserer risikoen ved utlånet. Sikkerhet for billån betyr at banken tar pant i bilen din, som igjen betyr at de er den rettmessige eieren og kan legge den ut for tvangssalg hvis du skulle slutte å betale låneregningene dine. 

Det er også mulig å låne uten både sikkerhet og egenkapital. I så fall snakker man vanligvis om et forbrukslån, som etter vår erfaring egner seg best for biler under 150 000 kroner. Dette fordi renten sammen med avdragene ofte blir for høy når man skal legge til alle de øvrige kostnadene ved å eie og drifte en bil i tillegg. 

Avslag på søknaden? Dette bør du gjøre 

Hvis du får avslag på søknaden om et billån, så finnes det et enkelt grep man kan gjøre for å forbedre sjansene i neste bank. Det er å søke sammen med noen. I utgangspunktet bør dette være en samboer, et familiemedlem eller øvrige man stoler hundre prosent på, ettersom begge personene blir oppført som låntakere. 

Grunnen til at dette vil hjelpe er at man da øker den samlede inntekten, kanskje til det dobbelte eller mer, noe som slå positivt ut på bankens automatiske sjekkrutiner. I nesten alle tilfeller vil man da få godkjent søknaden som man ikke fikk godkjent alene, forutsatt at medsøkeren har stabil økonomi og inntekt. 

Les også: Slik finner du billige billån