Mist ikke søvn over gjeldsproblemer

Mange mennesker har mer lån og flere økonomiske forpliktelser enn hva bra er for nattesøvnen. Her følger noen råd om hvordan du selv kan ta grep over situasjonen.

Få økonomisk kontroll

Det første du må sørge for er å få kontroll over den økonomiske situasjonen. Ingenting er mer stressende enn å ikke ha kontroll, uansett hvor vanskelig situasjonen kan oppleves. Ofte er det usikkerheten som er verst, ikke situasjonen i seg selv. Ved å få full oversikt over hva en skylder, og de månedlige forpliktelsene sitter man bedre rustet til å lage en handlingsplan for å komme seg ut av situasjonen.

Lag en plan

Når du har fått kontroll over situasjonen, må du lage en plan for hvordan du skal komme deg ut av den stressede situasjonen. Lag et budsjett som forteller hva du har av inntekter og faste utgifter. Når du vet dette, vet du også hva du har av handlingsrom.

Hvis oversikten nå viser at du har et reelt problem så må du gjøre noen endringer for å komme deg ut av problemet.

Kutt ned på alt du virkelig ikke trenger

For å øke handlingsrommet ditt er det viktig å kutte ned på alle unødvendige utgifter. Det går utrolig mye penger på småting man ikke trenger, og som man kanskje ikke engang vet at man kjøper. Femti kroner her, og hundre kroner der, blir det mye penger av i løpet av en måned. Penger man kunne heller brukt på å betale ned på gjeld, slik at man får bedre søvn om natten.

Få en ekstrajobb

Hvis det viser seg at selv om du lager et meget stramt forbruksbudsjett så strekker ikke dette til, bør du vurdere om du skal ta deg en ekstrajobb i en periode, slik at du på den måten gir deg selv et økonomisk handlingsrom.

Ta kontakt med kreditorer

Hvis du ikke klarer å øke inntekter og/eller redusere utgifter i en slik grad at du klarer alle forpliktelser, så bør du ta kontakt med de ulike låneinstitusjoner og be om å få bedre betingelser på de låneforpliktelsene du har.