Kan bilen bli hacket?

Biler blir stadig mer sofistikerte og dette kommer oss som forbrukere til gode. Vi har nå biler som er utstyrt som må underholdningsenheter med internett, musikk og video. Denne teknologien er noe vi blir mer og mer avhengig av i hverdagen men det kan være veldig sårbart.

Les også: Førerløse biler sårbare mot dataangrep

I en verden som stadig blir mer polariserende så blir teknologien vi bruker mer sårbar. I 2020 så er det stor frykt for at det kan komme mange dataangrep fra fremmede makter. Mange tenker da at dette ikke kommer til å påvirke bilen min eller meg, det kommer i såfall til å skje med større virksomheter. Sannheten er dessverre ikke slik og dette skal vi nå forklare.

Store selskaper og myndigheter begynner nå å bli ganske gode på å beskytte seg mot dataangrep. Dette gjør at de som utfører slike angrep må tenke nytt og finne mål som er lettere å angripe, men samtidig kan påvirke stort. Det vil derfor mål som påvirker samfunnet på forskjellige måter. Eksempler på mulige mål for dataangrep er mobiltelefonen, internett, datamaskinen, strøm eller bilen din.

Hvis man får et virus på datamaskinen så er det ganske enkelt å fjerne det. Det er bare å laste ned et gratis program som Avast. Da kan du gjøre søk sikkert online med Avast. Med bilen din så er det dessverre ikke like enkelt. Teknologien i bilene er ikke laget for at vi skal laste inn sikkerhets tillegg eller gjøre noe. Vi er helt avhengig av at produsenten av bilen har tatt sine forhåndsregler når de lager bilen og at de oppdaterer bilens programvare underveis.

De aller fleste bilmerker er flinke her men vi er i en ny tidsera og det er ikke sikkert at alle produsentene av biler vil bestå. Så hva vil skje med sikkerheten hvis Tesla går konkurs eller hvis Jaguar går konkurs? Det er selvfølgelig bare spekulasjoner men dette kan skje.

Hva vil skje med bilen om den blir angrepet?

Her er det jo bare fantasien som bestemmer, men man skal ikke se bort i fra at biler kan stoppe. Kanskje blir de fjernstyrt eller at kanskje de blir sabotert. Det er ingen som vet hvordan et slikt scenario kan spille seg ut men det kan bli veldig dramatisk.

Hva kan jeg gjøre for å beskytte min bil mot dataangrep?

Det er ikke veldig mye du kan gjøre utenom å velge deg en bil hvor sikkerheten er ivaretatt også på teknologi. Det kan være lurt å stille de riktige spørsmålene når du kjøper den. Hvis du kjøper en bil som du skal ha i mange år så bør du velge et merke du har tro på.

Når du har kjøpt deg bil så er det utrolig viktig at du sørger for at den har oppdatert programvare. Hvis du er usikker på dette så kan du ta kontakt med din bilforhandler for å sjekke status på din bil