Hvordan krypto kan endre måten du kjøper bil på?

De siste 2 årene så har ordene «krypto» og «blockchain» vært to ord som det virkelig har vært mye buzz rundt. Grunnen er ikke at teknologien i seg selv er så komplisert men det er at teknologien passer så godt med tiden vi er i og at den kan løse noen av de mange utfordringene vi har i dag. Biler er ikke noe unntak her, det finnes flere blockchain prosjekter som i dag skal påvirke måten vi kjøper bil på. Vi skal i denne artikkelen se på hvordan blockchain kan endre måten vi kjøper bil på.

Hva er blockchain?

For å kunne forstå prosjektene så må vi først forstå hva blockchain er. I følge nettsiden Kryptovaluta.info så defineres blochcain følgende: En blokkjede eller blokk-kjede er en distribuert database hvor hver node automatisk verifiserer endringer og tilføyelser som gjøres på noen av de andre nodene.Dette høres kanskje veldig komplisert ut men det er egentlig ikke det. Det blockchain handler om er å fjerne mellomledd og at en aktør kan påvirke/bestemme noe uten andres samtykke.

Så hvordan kan blockchain endre måten vi kjøper bil på?

Det finnes flere prosjekter men et av de mest interessante prosjektene er et prosjekt kalt Carvertical. Carvertical planlegger å legge alt av bilhistorikk på en blockchain det betyr at man vil hindre juks og svindel med bruktbiler. Tenk deg tryggheten du ville hatt hvis du hadde sett hele «journalen» til din bil før du kjøpte den. Det endrer kanskje ikke måten vi kjøper bil på men det kan åpne opp for at vi kan kjøpe biler over nett og uten å prøvekjøre den.

Et annet interessant prosjekt er Gaus Trade. Dette er et system som kobler bilkjøpere med produsenter av biler. Planen er at du som mulig bilkjøper kan kjøpe bil direkte fra fabrikk med en 30% rabatt. Produsenten av bilen tjener mer penger fordi de slipper å betale fordyrende og kostbare mellomledd. Det er et veldig futuristisk prosjekt men det er veldig realistisk. Tesla er jo egentlig ikke veldig langt fra denne modellen i dag.

Autobay er et annet prosjekt som er interessant, dette er en markedsplass som kun aksepterer Bitcoin og annen kryptovaluta. Her kan du kjøpe og selge biler for krypto. Det er vel tvilsomt om Autobay blir den nye Finn.no, men det kan garantert påvirke andre portaler til å vurdere krypto som betalingsmiddel.

Oppsummering

Det ligger ikke ann til noe revolusjon innen bilbransjen med en gang, men blockchain har mange egenskaper som kan påvirke måten vi kjøper bil på. Når eller om endringen kommer til å skje er usikkert men om den kommer så kommer den til å endre veldig mye rundt oss, inkludert måten du kjøper bil på.