En nybegynnerguide til aksjemarkedet

Å forstå seg på aksjemarkedet kan være vanskelig og for mange går det nok mer på at det virker svært overveldende. Det er faktisk ikke så vanskelig som mange tror og du trenger heller ikke være ekspert for å begynne med investering. Så lenge du er klar over egne mål har du kommet et langt stykke på veien.

 

I denne artikkelen skal vi lære deg litt mer om hvordan aksjemarkedet fungerer i håp om at det skal bli lettere for deg som nybegynner å forstå. Skulle du trenge mere hjelp, finnes det en haug av gode guider og tips der ut. Du kan for eksempel lese mer om aksjer, investering og sparing ved å trykke her.

 

Dette skjer når du kjøper en aksje

Når du kjøper deg en aksje, så kjøper du deg faktisk en andel av et selskap eller et aksjeselskap. Dermed er du blitt deleier i et selskap. Jo flere aksjer du kjøper, jo større andel av selskapet eier du. Men, hvorfor vil noen selge andeler av selskapet sitt? Grunnen til det er at å selge aksjer i eget selskap er en inntektsform. Det lar selskapet tjene penger på at andre har troen på at de skal lykkes. For mange selskaper vil dette være en mer gunstig metode enn å leie penger i banken, ettersom det innebærer høyere renter og avdrag.

 

Så hva skjer nå som du har blitt deleier av selskapet? Nå får du rett på en viss prosentandel av selskapets overskudd. Det betyr at investeringen din følger utviklingen til selskapet og det er nettopp derfor investering kan virke vanskelig. Du kan nemlig aldri vite eksakt hvordan det går med et selskap, så du er aldri sikret god avkastning. Avkastning vil si differansen mellom det du kjøpte aksjen for og det du solgte den for.

 

Slik tjener du penger på aksjer

Måten du tjener penger på er ved at kursen, eller utviklingen til selskapet, stiger. Så fort kursen er høyere enn da du kjøpte en aksje, vil du ha mulighet for å tjene penger. Det samme gjelder om kursen skulle bli lavere enn da du kjøpte den, da vil du tape penger. Dermed handler det mye om når du selger aksjen din. Du ønsker selvfølgelig ikke å selge en aksje når kursen er lavere enn da du kjøpte den. Det kan likevel være vanskelig å vite akkurat når du bør selge aksjen din ettersom det er mye svingninger i markedet. Venter du for lenge kan kursen synke igjen.

 

Det finnes mange måter å investere i aksjer på. Du kan finne deg en nettmegler eller en megler i banken hvor du forteller vedkommende hva du ønsker å oppnå og dere kan dermed sammen legge en plan for en strategi. Du kan også velge å investere på egenhånd via en plattform på nett eller via en app. Det finnes en haug av gode muligheter der ute, det handler rett og slett bare om at du må velge den som passer best for deg. Ønsker du mye veiledning bør du velge en megler, ønsker du lavere gebyrer bør du investere på egenhånd.