Forskjell på billån

Er du på utkikk etter ny bil, er markedet veldig godt for tiden, og da kan det også være aktuelt med et billån. Et billån kan du få usikret (altså et lån uten sikkerhet i bilen), som i praksis er et forbrukslån, eller du kan få et desidert billån. Sistnevnte har som regel den laveste renten.

Bruktbil eller ny bil?

Om du får mest for pengene, brukt eller nytt, er et vanskelig spørsmål – men i denne artikkelen argumenterer de godt for ny bil. Dette, er fordi en brukt bil kan ha noen skavanker som skal utbedres, mens en ny bil gjerne kommer med det aller nyeste av teknologi osv. Selv om du kjøper brukt bil, så behøver det heller ikke å være den eldste modellen, så du kan fremdeles gjøre noen gode kjøp selv om du kjøper brukt.

Videre, er det elbiler som er i vinden for tiden, og det er ikke like stort bruktmarked for denne typen biler, selv om markedet er i frammarsj.

Det kan også være en utfordring med de aller eldste modellene, om du skulle være på vei til drømmeferien i Monaco med booket hotell på Casino Monte Carlo, og registerreima plutselig ryker.  Det er også momenter som årsavgift, forsikringer osv., som spiller inn, alt etter behovet du har.

Billån uten sikkerhet

Et billån med sikkerhet er for deg som ikke har bestemt deg for hvilken bil du vil ha ennå. Det er også et lån, som i mange tilfeller ikke krever egenkapital, noe som kan være hendig. Kjennetegnet til billån uten sikkerhet er ofte en noe høyere rente, så det kan lønne seg å sjekke ut markedet for dette.

Renten på lånet betyr mye for totalkostnaden, og da er det viktig du får en rente som er lavest mulig. I alle tilfeller vil ikke et billån vare lengre enn 5 år (dette er maksimal lånetid), noe som vil si at renten ikke har like stor innvirkning, som den hadde før da lånet gjerne kunne være 10 år eller lengre.

Billån med pant i bilen

Et billån med pant i bilen har ofte en lavere rente enn alternativet uten pant i bilen. Ja, flere prosentpoeng lavere. Markedet for denne typen lån er også av en viss størrelse så du har mye å velge mellom. De ordinære bankene er faktisk i de fleste tilfeller dyrere enn rene kredittbanker, noe de fleste ikke er klar over. Hvorfor det er slik kan vi ikke svare på, men det kan fremstå som underlig, at en ordinær bank med god kjennskap til låntaker ikke kan tilby bedre rente enn de faktisk gjør.

Veien til en ny bil eller en bruktbil behøver ikke være så lang. Noe som er viktig for deg før du kjøper bil (uansett om det er fra privatperson eller bedrift), er å sjekke om det er noen heftelser i bilen. Andre momenter som at bilen er EU-godkjent er også viktig å vite, og også tilstanden (skal noe repareres), er greit å undersøke om du kjøper brukt. Selger har i mange tilfeller informasjon om dette og noe kan du søke opp i offentlige registre.