Slik bruker du kredittkortet

Kredittkortgjeld er vanligvis en dyr fornøyelse, spesielt om det blir et gjentagende problem med å betale de avtalte fordringene. Men det betyr ikke at man ikke kan leve godt med et kredittkort eller to. Kreditt frigir faktisk mulighetene til å tenke nytt, gjøre forandringer i hverdagen til det bedre og få en bedre kontroll på økonomien. Men det krever tålmodighet og forsiktighet. Her skal vi se på hvordan du kan leve godt selv med kredittkort.

Les også: Betal den dyreste gjelda først

Ikke ta impulsive valg

Skaffer man seg et kredittkort, bør man være forsiktig med å ta impulsive valg. Gjør i stedet en risikoanalyse på forhånd, og sett deg noen mål for hva kredittkortet kan brukes til. På denne måten slipper du å betale høye ekstrakostnader i form av renter og gebyrer fordi man må bruke kredittkortet mye. Ikke bruk kredittkortet til kjøp av mat på bensinstasjoner, ikke ta ut penger i minibanker og ikke bruk kredittkortet ufornuftig på nett. Sett sperre for kredittkortbruk, slik som:

  • Forbruksgrense
  • Regionsgrense
  • Grense for netthandel

Det er ikke lett å bestandig holde seg til disse fristelsene, men man må klare å ha noen forhåndsregler slik at man ikke går i baret. Det man kan gjøre er å ha en avtale med seg selv at man kan bruke kortet impulsivt en gang i måneden. Ved å skaffe seg en egen buffer med penger, vil man heller kunne bruke av disse til forbruk.

Betal tilbake innen fristen

Med kredittkort vil man som oftest ha en avtale der man betaler en prosentandel av totalt forbruk. Om man betaler innen fristen, vil man slippe å utsette seg for ekstra gebyrer og utgifter. Dette er enkelt ved å ordne en e-faktura avtale eller autogiro gjennom nettbanken. Sett denne til lønningsdagen, og du trenger ikke tenke mer over det. Det kan til og med være smart å legge betalingen til noen dager etter lønningsdag i tilfelle den faller på en helg eller at det skulle være lav saldo den dagen.

I tillegg kan man begynne å betale inn litt ekstra hver måned, slik at man har litt mer å gå på. For eksempel om man nærmer seg rammen, skal det ikke mye til før man går over kredittgrensen og da påfaller det flere gebyrer. Sørg for å ha mer å gå på med en ekstra innbetaling.

Les også: Refinansier småkreditter og spar penger

Hold personalia sikkert og skjult

Det er dessverre mange som er ute etter å svindle vanlige folk som deg og meg. Dette gjør de ved å stjele den viktige informasjonen som:

  • Personalia
  • PIN-koder
  • Andre detaljer som kan brukes

Det kan være om du skal betale noe på en kortterminal, er uheldig og mister kortet eller rett og slett er uforsiktig med utlevering av informasjon. Sperr kortet hvis du mister det og sørg for alltid å skjule personalia og viktig informasjon.

Med noen forhåndsanstaltninger kan alle leve godt med et kredittkort, selv om det er et dyrt lån. Med renter godt over 10% (på de fleste kredittkort) er det en kostbar måte å finansiere forbruk på. Har man muligheten til hele tiden å betale inn hele forbruket, er det selvfølgelig det beste, men har man ikke det, er det lurt å forsikre seg med hvordan man bruker det. Ta noen steg tilbake, før du velger et kredittkort til ditt forbruk.