Hva er renten på lån til bil?

Lån til bil er blant de lavest prisede lånene på markedet og det er vel kun boliglån som du får med en lavere rente. Det er mange årsaker til at renten på billån er lav og en av grunnene er den store konkurransen som er med til å presse renten nedover. Derfor er det også mange som velger å finansiere den nye bilen med et billån når de skal kjøpe bil første gang.

Rentenivået på lån til bil

Den laveste renten på et billån ligger på rundt 3,9 % effektiv rente. Men der er forskjell på hvor mye du må betale på lånet og selv om en bank reklamerer med lån til 3 % rente, så er det langt fra sikkert du får et slikt tilbud. Presis hvor mye du må betale i rente på den nye bilen din, kommer blant annet an på en kredittvurdering. Her vil banken se på din økonomiske situasjon, hva du tjener, hva du allerede har i gjeld og din betalingshistorikk. Disse faktorene er med på å avgjøre hvilken kredittscore banken tildeler deg og til slutt hvilken rente du blir tilbudt.

En annen ting som spiller inn er hvor mye av kjøpesummen du kan betale i egenkapital. Har du ingen penger selv vil renten også bli noe høyere. Betaler du 35 % i egenkapital, som er den høyeste prosentsatsen bankene regner med, vil du bli tilbudt en lavere rente. Det er derfor ikke uvanlig at det skiller rundt 1,2 % i rente mellom å ikke stille med egenkapital og det å stille med maksimal egenkapital. Før du signerer på en kjøpekontrakt, bør du regne ut hva som lønner seg for deg. Dette kan du gjøre på en av de mange lånekalkulatorer som finnes på nettet (sjekk vår her). Har du en eldre bil som skal inngå i kjøpet, så er egenkapitalen allerede sikret.

Den billigste renten

Skal du finne den billigste lånerenten på billån, så er det et par ting du bør se på. En ting er egenkapitalen. Som nevnt så får du tilbud om lavere rente om du stiller med egenkapital. En annen faktor som spiller inn er faktisk om bilen er ”grønn”. En bil med et maksimalt CO2 utslipp på 100 g/km CO2 vil kvalifiserer deg til grønne billån, som har en litt lavere rente. Og sist, men ikke minst så er det mange organisasjoner som tilbyr lavere rente på billån til sine medlemmer. Du bør derfor sjekke om du er medlem i organisasjoner som NAF eller et av fordelsprogrammene til de store bankene.