Lån til bil

På grunn av en travel hverdag og store avstander mellom jobb, hjem, skole og butikker er det vanskelig for de fleste av oss å unnvære bilen. Derfor er det mange som har bil og flere har gjerne to biler. Når vi skal kjøpe ny eller brukt bil første gang, så skjer dette ofte ved hjelp av ett lån.

Mange ordner finansieringen av bilen hos forhandleren, men det er også mulig å gjøre det i din egen bank eller hos andre banker som har spesialisert seg i billån. Nettopp lån til bil er i dag en av de rimeligste låntypene vi finner på markedet og det er ikke uvanlig å se billån med en effektiv rente som er lavere enn 5 %. Dette henger sammen med den store konkurransen mellom bankene og det faktum at banken har pant i bilen og dermed ser på billån som mindre risikofylt.

Hva koster det

Det er ikke alltid enkelt på forhånd å si hvor mye et billån koster. Dette kommer helt an på din egen økonomiske situasjon og resultatet av den kredittvurdering som banken gjennomfører når du søker. Noe annet er prisen på bilen, men også hvor mye du stiller med i egenkapital. Nettopp egenkapitalen er en viktig faktor for prisen på billånet. Det er ikke nødvendigvis et krav fra banken, at du har egenkapital, men de fleste banker ønsker at du betaler noe selv.

Egenkapitalandelen variere gjerne fra 0 og opp til 35 % og jo mer du betaler selv i egenkapital, desto lavere rente blir du tilbudt. I snitt vil du få en rente som er 1,2 % lavere om du har 35 % av egenkapitalen i forhold til ikke å ha egenkapital. Kjøper du en rimelig bil, så blir det ikke den store forskjell på renten om du har 0 i egenkapital eller 35 %. Men er det en dyr bil, så kan det bli en del forskjell pr. år og du bør derfor uansett sette opp et regnestykke som viser forskjellen.

Andre faktorer

Som nevnt er markedet for billån stort og det er mange hensyn å ta. Derfor bør du først å fremst sjekke din egen bank og hva de kan tilby. Flere banker tilbyr nemlig veldig gode betingelser til sine faste og gode kunder. Andre forhold som spiller en rolle kan være ulike medlemskap i diverse organisasjoner. Er du medlem i en yrkesorganisasjon eller en annen forening, så kan du få tilgang til helt spesielle vilkår og lånebetingelser. Det kan også ofte lønne seg å være medlem i en organisasjon som NAF og på den måten får tilgang til lavere rente på billån.