Slik finner du det beste billånet

Det er ikke alltid enkelt å vite hvor man skal finne det beste billånet. Utvalget av banker og finansieringsselskaper er stort og tilbudene mange. Hvilket lån skal du velge? De fleste leter etter det billigste lånet, men for å finne frem til dette er vi nødt til å se litt på hva som avgjør om lånet er billig eller ikke.

Egenkapital

Du finner det meste av informasjon om billån på nettet. Søker du på billige billån, vil du få opp flere ulike tilbud. I tillegg har du alle finansieringsselskapene, eid av de forskjellige bilmerkene, og som jobber sammen med bilforhandleren. Her kan du enten velge å søke om finansiering gjennom forhandleren eller du kan kontakte selskapet direkte. En av de viktige forskjeller her er at bilforhandleren har kun lov til å tilby deg finansiering opp til 65 % av kjøpesummen. Kontakter du derimot finansieringsselskapet direkte, så kan de tilby deg finansiering på hele kjøpesummen, om du ønsker dette.

Du kan selvsagt også søke om billån hos din egen bank. Mange banker tilbyr lavere renter til gode kunder og flere banker har fordelsprogrammer. Blant disse er DNB Saga og Nordea Premium. Hva er det egentlig som avgjør om et lån blir billig eller ikke? Den ene tingen er selve bilen. Skal du kjøpe en ny bil som til og med er miljøvennlig, kan du få tilbudt såkalte grønne billån. Disse gjelder for elbiler og vanlige biler som slipper ut maksimalt 120 g CO2/km. Oppfyller bilen disse krav, kan du finne renter ned mot 4,15 % hos DNB, forutsatt at du betaler 35 % i egenkapital. Ønsker du å finansiere hele kjøpesummen, er dette mulig til en rente på 6,10 % hos Skandiabanken.

Andre billige billån

Renten på lånet henger sammen med hvor mye eller lite du betaler i egenkapital. Bankene går gjerne ut fra enten 35 %, 20 % eller 0 % i egenkapital. Jo mer du betaler selv, desto billigere blir lånet. Du finner flere lånekalkulatorer på nettet hvor du kan se rentesatsene hos de fleste banker. Generelt betaler du rundt 2 % mer i rente om du betaler 0 % i egenkapital i forhold til å betale 35 % i egenkapital.

Du har også mulighet for å finne billige lån om du har en spesiell utdanning eller er medlem i organisasjoner som OBOS, Gjensidige, NAF eller f.eks. LO Favør. Er du utdannet akademiker kan du finne billige billån gjennom Danske Bank, hvor de tilbyr en effektiv rente helt ned mot 3,34 %. Så det lønner seg å sjekke alle muligheter før du bestemmer deg.