Hvor mye kan man låne til bil?

Biler kommer i alle prisklasser, enten man vil kjøpe ny bil hos forhandler, eller en brukt bil fra en privatperson. Derfor finnes det ikke noe konkret svar på hvor mye en bil koster, ettersom det kan være alt fra 5000 til 5 millioner kroner. Hvor mye man kan låne til bil derimot blir en annen sak, og i utgangspunktet er det ingen begrensinger her. Så lenge man har god nok økonomi (og egenkapital!) så kan man i prinsippet låne det man trenger for å kjøpe bilen.

Egenkapitalen er ofte avgjørende

Hvor mye man får låne til bil i banken vil i mange tilfeller avgjøres av hvor mye man kan stille med i egenkapital. Det mest vanlige i denne bransjen og for denne typen lån er at kunden må stille med 35 prosent egenkapital. Følgelig er det din egen økonomi som i stor grad avgjør hvor mye banken vil låne deg. Koster bilen én million kroner, så er du nødt til å stille med 350 000 kroner i cash for å få låne.

Les også: Det er ikke nødvendig med egenkapital

Det er nødvendigvis ingen regel uten unntak, men dette er en grei hovedregel å forholde seg til. Det vil uansett være lurt å stille med egenkapital slik at bilen ikke synker i verdi samtidig som man ikke klarer å betale ned lånet raskt nok. Da vil man ved et videresalg av bilen kunne sitte igjen med flere titusener i lån, etter at bilen er solgt.

Slik finner du ut hvor mye du kan låne

Den eneste måten å finne ut på hvor mye akkurat du får låne til bil, er ved å faktisk søke hos bankene. Man kan sammenligne drøssevis av eksempler, men det vil uansett ikke gi deg noen konkrete svar ettersom banken må gjøre en vurdering av søknaden din først. Du kan dog selv gjøre noen enkle utregninger basert på din egen økonomi. Sett opp en lånesum, beregn en fiktiv rente og finn ut hvor mye du må betale i avdrag per måned.

På denne måten kan du enkelt se om summen er overkommelig for din personlige økonomi. Kanskje oppdager du raskt at det å investere i en ny Tesla ikke er helt forenelig med husholdningens økonomi på det eksakte tidspunkt.

Les også: Så mye taper du på å velge el-bil

Lån til bil uten egenkapital – lavere summer

Skal man kjøpe brukt bil fra for eksempel FINN.no, så er det ikke sikkert at kravet om egenkapital gjelder. Da kan man nemlig ta opp et usikret lån, som kan være gunstig dersom det gjelder billigere biler. I prisklassen 0 til 100 000 kroner vil vi faktisk ofte anbefale at man tar opp et usikret lån der man slipper pant og egenkapital.

Dette fordi denne lånetypen er mye mer tilgjengelig, samtidig som nedbetalingen er mer fleksibel. Her tar heller ikke banken pant i bilen, så slipper du å stresse med dette ved eventuelt videresalg. Renten behøver heller ikke bli så veldig høy hvis man kjøper seg en bil i nevnte prisklasse, så et usikret lån bør absolutt vurderes når man skal kjøpe bruktbil.