Oppgrader underholdningssystemet i bilen din til 2020-standard – uten å bruke en formue

Moderne biler tilbyr i grunn et komplett underholdningssystem, med alt fra nettspill og Netflix, til trådløs sone og digital styring av alle komponenter i bilen. Noen mener kanskje at dette tar litt av oppmerksomheten vekk fra veien, men både når bilen står i ro og for passasjere kan det være kult med mange funksjoner. Med nettleser tilgjengelig i midtkonsollen er det mulig å benytte forskjellige nettsteder direkte fra bilen, og både lese nyheter og strømme serier.

Men hva gjør man hvis man har en bil som begynner å bli et par år gammel, som man gjerne vil gi en liten oppgradering med nye underholdningsmuligheter?

Benytt mobilen eller brettet i bilen – på en trafikksikker måte

For de aller fleste vil det være mest nærliggende å benytte enten en mobil eller nettbrett man allerede har i bilen, eller eventuelt kjøpe et ekstra nettbrett til bilen. Med et trafikksikkert feste kan man da faktisk gjenskape noe av følelsen fra den store skjermen i for eksempel en Tesla. Det finnes to viktige aspekter ved å gjøre slik bruk av dingser sikker i trafikken:

  • Det er viktig å alltid ha et bevisst forhold til at trafikken er førsteprioritet. Det er lett å glemme seg, og for eksempel forårsake unødvendige uhell, hvis fokus er på et brett istedenfor veien foran.
  • Både mobiltelefoner, nettbrett og andre løse gjenstander kan bli dødelige prosjektiler i ellers moderate sammenstøt. Derfor er det viktig å benytte gode fester som virkelig gjør at enheten sitter like godt på plass som fastmontert utstyr.

Avhengig av alder på bilen kan det finnes forskjellige måter å tilknytte et nettbrett til bilen, men det mest nærliggende er sannsynligvis bluetooth. Hvis man da tilpasser brettet slik at for eksempel kart og den foretrukne musikk-appen er i sentrum, gjerne sammen med telefon-funksjonalitet hvis man benytter tvillingkort, har man egentlig mange av hovedfunksjonene på plass.

I gamle dager var det enkelt å oppgradere stereoanlegget i bilen, med relativt standard dimensjoner. Med tanke på de store skjermene som etterhvert har tatt over, er det ikke veldig realistisk å bytte ut det innebygde anlegget lenger, så denne formen for tilleggsløsning vil sannsynligvis være den beste for mange. Det finnes selvfølgelig også de som lager helt egne underholdningssenter, med for eksempel integrasjon med bilens såkalte CAN-bus. Det vil likevel være på et helt annet nivå.

Ryggekamera og andre sensorer

Det er ikke lett å anbefale at privatpersoner på egen hånd prøver å konstruere systemer for filskifteassistent, eller andre tilsvarende kompliserte sikkerhetssystemer. Men det finnes i hvert fall et par systemer som er relativt enkle å legge til hvis man savner de:

  • Bulkeskader er svært vanlige, og i tillegg til å ta det litt med ro kan parkeringssensorer være en svært god hjelp. Det er ikke umulig å ettermontere dette, og på den måten gjøre lukeparkering litt enklere.
  • På samme tema finner vi også ryggekamera, som virkelig kan være en livredder i vanskelige situasjoner med mye rygging. Også disse kan relativt enkelt ettermonteres.

Å gi den gamle bilen litt ekstra funksjoner kan i noen sammenhenger være et skikkelig miljøtiltak, der man gir den noen ekstra år før den må takke for seg.