Hva kan jeg bruke penger jeg har lånt til?

Lån kommer i mange varianter, og de fleste av dem er det enkelt å anskaffe seg. Alt som kreves er at du oppfyller lånevilkårene og er i en økonomisk posisjon der du klarer å håndtere lånet som tas. Noen lån stiller krav til hva pengene skal brukes til, men det er slett ikke alltid tilfellet. Faktisk kan mange lån brukes til akkurat det du vil uten noe spesielt låneformål, men allikevel lønner det seg å planlegge før du tar opp lån. Det er tross alt penger du skal betale tilbake, og normalt er rentene ganske høye.

Nina Olsenberg har tatt et dypdykk i nordmenns lånevaner, så hva brukes lån til? Nina kan du lese mer, og informasjon om lån finner du nedenfor.

Kort om lån

Lån kommer i mange varianter, og de mest populære er forbrukslånene. Dette er usikre lån, noe som innebærer at du ikke trenger å eie bolig eller andre ting for å få innvilget lånet. Fordi personlige eiendeler ikke settes som sikkerhet, løper dog långiverne en større risiko når de sender deg lånetilbud. Derfor må du forvente høye renter. Til tross for de høye lånene, er det helt klart forbrukslån nordmenn foretrekker. Og det skyldes tre ting.

For det første er det enkelt å få innvilget forbrukslån – de fleste av oss med normal økonomi får innvilget lån uten problem. For det andre kan denne typen lån brukes til hva som helst. Det stilles ingen krav til bruksområde eller dokumentasjon på bruk. For det tredje har du store valgmuligheter både når det gjelder lånebeløp og nedbetalingstid. Det gir deg muligheten til å inngå en låneavtale tilpasset behovene dine.

Andre lånetyper inkluderer personlige lån boliglån og billån. Dette er sikre lån der personlige eiendeler stilles som sikkerhet. Derfor har de gjerne litt gunstigere vilkår for deg, lavere renter inkludert.

Ta opp lån for nødvendige utgifter

Som en hovedregel bør du sjeldent ta opp lån bare fordi du kan. De bør gå til noe konkret, og aller helst bør de være en slags investering for fremtiden. Gode eksempler på riktig bruk av lånte penger er til oppussing av boligen – som vil øke verdien – eller regulering slik at du slipper fremtidige tannproblemer og enda dyrere utgifter om noen år.

Lag et budsjett

Du må imidlertid være bevisst på egen økonomi og betalingsevner før du inngår avtaler om lån. Er ikke økonomien på topp, har du helt enkelt ikke råd til alt du vil, og da må du prioritere det som er viktigst for deg. For å få oversikten over hvilke inntekter og utgifter du har hver måned, anbefales det å lage et månedsbudsjett. Det går raskt, og det gir deg en konkret oversikt over hvor mye du har råd til å låne og hvilke renter du tåler. Dessuten får du generelt bedre kontroll på økonomien din, og det er aldri feil.

Lån til spesielle anledninger

Det er ikke bare til investeringer og underholdning lån kommer godt med. For dem som skal gifte seg, er det for eksempel helt vanlig å ta opp lån for å ha råd til alt som skal dekkes. Også ved planlegging av større ferier kan du ta opp lån for å sikre at ferien blir ekstra spesiell. I hvert fall om du vet at du på sikt vil ha muligheten til å betale tilbake det du skylder.

Fallgruver når du tar opp lån

Dessverre er det mange som tar opp lån uten noen konkret plan og uten et budsjett å forholde seg til. Det ender sjeldent bra. Faktisk har nordmenn rekordstor gjeld, og det meste skyldes uforsvarlig bruk av forbrukslån. Dette er et bevis på hvor viktig det er med kontroll på egen økonomi. Har du ikke det risikerer du å bli en del av den dystre statistikken, du også.