Elbil eller fossil bil?

Når du skal kjøpe en bil er det viktig å tenke gjennom hva du har bruk for og hvordan fremtiden blir. Verden er i en rivende utvikling, og da tenker vi spesielt på elbiler generelt, som er i frammarsj. Biler som går på fossilt brennstoff er dermed også billigere på bruktmarkedet, men er det egentlig en god investering? Vi er på saken, for å unngå at bilkjøpet skal bli som å spille bingo på nettet, og heller være et gjennomtenkt valg for fremtiden.

Uenigheten rundt effekten av velge elbil er stor, men teknologien blir bare bedre og bedre. Alle de store bilgigantene har uttalt de vil gå over til helt elektrisk eller hybrid om noen få år, noe som sier sitt. Den største barrieren er nok heller alle spørsmålene angående bilen og dens kjøreegenskaper, om du velger elektrisk fremfor diesel eller bensin. Hybridbiler har allerede en stor andel av markedet og elbiler er et marked i eksplosiv vekst. Du kan trygt kjøpe en elbil ihvertfall om du bor i, eller i nærheten av, en by.

Brukt eller nytt?

Ja, det er alltid det store spørsmålet om du skal kjøpe bruktbil eller ny bil. Det er fremdeles en lav andel bruktbilkjøpere som velger elektrisk noe som skylde usikkerheten rundt batterienes levetid. Du kan eksempelvis kjøpe flere brukte biler til en lav pris men skulle batteriet ryke vil det bli forholdsvis dyrt, og det vil ikke lønne seg å skifte batteri i mange tilfeller.

Brukte dieselbiler står for en stor andel av bruktbilmarkedet, og her kan du få noen gode kjøp. Forholdsvis nye modeller faller raskt i pris, noe du kan kan spare en hel del på.

Kan vi spå fremtiden?

Vi kan ikke så fremtiden helt hundre prosent, men en del av klimamålene er å redusere antallet av biler som går på fossilt brennstoff. Oslo er eksempelvis en kommune som har som mål å være helt fri for denne typen biler allerede i 2030.

Selv om det kan virke som mange år til, vil tiden gå fryktelig fort, om du har investert en halv million eller mer i en dieselbil du plutselig ikke kan bre på vei til jobb. Og til den tid får du sikkert heller ikke solgt den.

Tenk også miljø – for din egen skyld

Det vil være bra for miljøet om du velger elektrisk eller hybrid allerede nå. Ikke bare for miljøet, men også for din egen skyld, om du tenker i kroner og øre. Vi kan bare spekulere, men det er et velkjent verktøy i kassa til staten, at de innfører avgifter på de elementene i samfunnet de ikke vil ha.

En god investering i dag er elbil hvis du vil tenke langt fram i tid. På den andre siden vil du kunne gjøre mange gode bruktbilkjøp i dag, noe som kan være en avgjørende faktor. Klikk her for å se aktuelle banker som tilbyr billån, enten det er brukt eller ny bil du er ute etter.