Ikke la kredittkort bli kreDRITTkort!

Kredittkort er små lån som kan gjøre hverdagen litt romsligere dersom man bruker kortet riktig. Med en nokså høy rente og til dels dårlige betingelser, kan likevel kredittkortet bli en fin ting å ha når det er lenge til neste lønning og bankkontoen rimelig tom. Dersom man velger kredittkort som gir deg gode fordeler og rabatter kan man faktisk spare inn penger, så lenge man ikke bruker mer kreditt enn man har råd til å betale tilbake før rentene begynner å løpe. På denne måten kan man også bruke pengene man sparer på noe man liker. Bruker man det riktig kan det hjelpe familien i noen perioder der økonomien er litt trangere enn vanlig.

Men det innebærer at man passer på noen viktige steg:

  • Betal inn mer enn du bruker
  • Betal til avtalt tid
  • Lag en e-faktura avtale
  • Benytt deg av kortets fordelsprogram

Betaler man nemlig inn det utestående beløpet hver gang, vil det ikke løpe renter som fordyrer kredittkortet, og det vil bli en fornøyelse og ta med familien på et restaurantbesøk eller sydenferie betalt med kortet.

Husk å betal regningen i tide for da slipper du å betale ekstra omkostninger på grunn av for sen betaling. Kredittkortselskap er ikke redde for å legge på i dyre dommer, noe de kan gjøre på grunn av betingelsene de har skrevet i små skrift.

Det enkleste er å velge en dato litt etter lønningsdag, slik at regningen trekkes automatisk med en e-fakturaavtale. På kredittkortet er det vanlig at det er en minimums sum på rundt 2,5% av kreditten som er tatt opp. Man kan også legge inn et fast beløp som gjør at du slipper unna med færre renter.

De fleste kredittkort har en form for fordelsprogram. Det er først og fremst for å tiltrekke seg nye kunder, men kan også ha noe med den bransjen de driver i. Er det et kort for en bensinstasjonskjede, vil man garantert ha rabatt på drivstoff og vask. Er det kredittkort for et flyselskap, ja da får du nok helt sikkert gode betingelser på kjøp av flybilletter.

Fornuftig bruk er godt forbruk

Man kan trygt si at om man bruker kredittkortet fornuftig, så vil man kunne ha glede av det i mange år fremover. Det gjelder alltid å være foran med betalinger og ha god oversikt over forbruket, for da vil man ikke havne i en situasjon som mange andre opplever. Det kan være uforutsette utgifter betalt med kredittkort eller en oppussing som gikk over styr. Men også overforbruk og store innkjøp av ”verdiløse” gjenstander, som kan sette en stopper for kjøpelysten. Det ender fort med å bli et realt kreDRITTkort!

Er man enslig, kan man bruke kortet på eget initiativ, men også stå for tilbakebetalingen alene. Er man i et parforhold, bør man bli enige om hva kredittkortet skal brukes til, og kanskje sette seg en grense for hvor mye som kan bruke. En likeverdig fordeling medfører også at man betaler inn like mye når regningen kommer, eller etter behov.