Billån – hva er det beste alternativet?

Ute etter bil? Da må du ofte ha finansieringen i orden, men hva er egentlig alternativene dine? Det skal vi se på nærmere i denne artikkelen. I prinsippet har du to muligheter: et forbrukslån eller et desidert billån med pant i bilen. I sistnevnte alternativ må du ofte ha egenkapital, men det er opp til hver bank hvordan de praktiserer dette. Og du vil også få en forholdsvis lavere rente. Et forbrukslån til bil derimot, har gjerne en høyere rente, men ingen krav il egenkapital og du har en større fleksibilitet i valg av bil.

I alle tilfeller bør du velge det alternativet som er aktuelt for deg, og som gir deg laveste rente (er ikke sikkert du har egenkapital), fordi da kan du spare en god del penger. Tenk også verditap på bilen, fordi det er stor forskjell på verditapet til en brukbil, i forhold til om du kjøper en flunkende ny bil.

Rentene betyr alt

Renten på lånet betyr alt. Se på den effektive renten, som er et mål på hvor mye lånet faktisk koster deg når alle kostnader er regnet med, og allerede her er det penger å spare på å sammenligne lån. Det er mange aktører på markedet, og bare ved å innhente flere tilbud kan du sikre deg du får lavest mulig rente, av de du søker om lån hos.

Lån uten sikkerhet

Billån uten sikkerhet er praktisk talt det samme som et forbrukslån. Du skal forvente en noe høyere rente, enn om du har egenkapital og pan i bilen, men på den andre siden har du en mye større fleksibilitet, fordi du kan trygt kjøpe brukt eller nytt, uten å måtte få godkjenning av banken. Det og deg fleksibiliteten til å hoppe på et godt tilbud når det oppstår, så lenge du allerede har sikret deg lånet.

Billån med pant

Billån med pant er en type lån som fungerer likt boliglån. Du får låne penger med sikkerhet i bilen, noe som vil si banken «eier» bilen inntil den er nedbetalt (eller forholdsvis hvor mye penger du skylder/salgsverdi). Med denne typen lån er det oftest et krav du har egenkapital, noe som kan være en utfordring for noen, men til gjengjeld får du mest sannsynlig en betydelig lavere rente.

Det er så klart å foretrekke du får lavest mulig rente. Ikke vær redd for å forhandle med bankene. Har du egenkapital er du ofte mer attraktiv som kunde (selv om dette avgjøres av flere faktorer), og da er du i forhandlingsposisjon.

Ny bil eller bruktbil?

Når du kjøper brukt bil, er det ofte du må være klar med finansieringen med en gang, for å unngå at andre slår til på tilbudet. Det vil si at da må du ha fått lånet før du kjøper bilen. Dette kan noen ganger være en utfordring fordi du må ha banken med på laget. Har du derimot et forbrukslån er det problemet løst. Kjøper du ny bil er det like greit å ta den ventetiden for å få en betydelig lavere rente.